Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

80. ήθη κι έθιμα



Έβλεπα φωτογραφίες από το Πάσχα μιας γνωστής στην Αμερική. Είναι τρελοί αυτοί οι Δυτικοί ! Βάφουν αυγά αλλά δεν τα μοστράρουν στην πιατέλα , για να τα τσουγκρίσουν. Τα κρύβουν στους κήπους και τα κυλάνε στην εξοχή.

Τα αυγά , σύμβολο γονιμότητας , συνδέονται με την άνοιξη και την αναγέννηση της φύσης και υπήρχαν ως σύμβολο χιλιάδες χρόνια πριν το Χριστιανισμό. Σύμφωνα με την παράδοση, στη Γερμανία, Αγγλία, Αμερική, ένα λαγουδάκι φέρνει πολύχρωμα αυγά  στα  παιδιά. Το Πάσχα λοιπόν οι γονείς κρύβουν τα βαμμένα  αυγά στις αυλές τους και τα μικρά παιδιά ψάχνουν να  βρουν, πού τα έκρυψε το λαγουδάκι. Κάθε λαός και τα έθιμά του. 
 

Ένα έθιμο ακόμη είναι το κύλισμα του αυγού έξω στο γρασίδι (Easter egg roll). Φέτος ο Λευκός Οίκος  ανάμεσα στις  χιλιάδες οικογένειες με παιδάκια ,που κάλεσε να κυλήσουν τα αυγά τους ήταν πολλά ομόφυλα ζευγάρια με παιδιά. Κι ο Λευκός Οίκος το πρόβαλε ως γεγονός .Πολλές Gay και lesbian οικογένειες συμμετείχαν στη γιορτή. Ο Πρόεδρος Ομπάμα ευχήθηκε,  έπαιξε με τα παιδιά και η γυναίκα του τραγούδησε. 


Σε μας ,τους «φυσιολογικούς»  ορθόδοξους ,τα έθιμα είναι γνωστά . Οι πολιτικοί πάνε σε  στρατόπεδα να ευχηθούν. Οι φαντάροι ψήνουν δεκάδες αρνιά στη σειρά. Το θυμάμαι από μικρή. Λες κι είμαστε σε εμπόλεμο κατάσταση ή λες κι άλλες χώρες δεν έχουν έφεδρους ένστολους.

Λες κι ο πρωθυπουργός – ο νέος κι αριστερός πρωθυπουργός- δεν θα μπορούσε να πάρει τη γυναίκα του και τα παιδιά του και να πάει σε ένα ορφανοτροφείο ή σε ένα ίδρυμα αγωγής ανηλίκων ή σε ένα ΚΕΘΕΑ ή σε μια οικογένεια μεταναστών ή γιατί όχι…σε μια οικογένεια από αυτές , που δεν υπάρχουν επίσημα στη χώρα μας.
Σε μια οικογένεια , που οι γονείς  των παιδιών είναι ομόφυλο ζευγάρι…

Έτσι , για να βουλώσουν τα στόματα του κακού, που επηρεάζει πολύ κόσμο. Γιατί το κακό στη χώρα μας είναι επισημοποιημένο κι έχει εξουσίες. Φοράει ράσα , εκφοβίζει, προσβάλλει και ραντίζει με δηλητήριο τις ψυχές των πιστών του , που αποζητούν ειρήνη, ομόνοια  κι αγάπη. Όλα όσα πρέσβευε Εκείνος, στου οποίου το όνομα μιλάνε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: