Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

74.λεσβιακές ταινίες κι άλλα εδώδιμα

Οι λεσβίες που αγαπούν το cinema, διψούν για σχετικά φιλμς δίνοντας πολύ ψωμάκι στην παραγωγή θεαμάτων. Από την άλλη το λεσβιακό σινεμά  ξεπερνά την αρχαϊκή αφήγηση , που εστίαζε στο coming out , τις νευρώσεις, τα υπαρξιακά προβλήματα . Τώρα πια σμιλεύονται ιστορίες που διαπραγματεύονται το επέκεινα: την ορατή σχέση , την οικογένεια , τα παιδιά.

Φέτος θα δούμε μεγάλες ηθοποιούς όπως η  Cate Blanchett, η Julianne Moore , η Ellen Page  να πρωταγωνιστούν σε ρόλους λεσβιών στις ταινίες Carol και Freeheld . Την τελευταία τριετία γυρίστηκαν δεκάδες προσεγμένες ταινίες λεσβιακού ενδιαφέροντος. Μπορώ να ξεχωρίσω αρκετές όπως: A perfect ending , Les adieux à la reine , Mosquita y Mari ,Kyss Mig , Reaching for the moon  ,Concussion ,Blue is the warmest color, Appropriate Behavior. 

Οι λεσβιακές ταινίες συνήθως κάνουν πρεμιέρα σε lgbt φεστιβάλ κι έπειτα η μοίρα τους εξαρτάται από το promotion και τον ανταγωνισμό.  Κάποιες είναι αξιόλογες , με ακριβές παραγωγές,  καλό casting , επιμελημένο σενάριο και  ενδιαφέρουσα σκηνοθετική άποψη. Ενίοτε βέβαια παράγονται  και σκουπίδια , που δεν θα στέκονταν ούτε σαν ερασιτεχνικά φιλμάκια σχολικών projects.


Φυσικά μιλώ για τον σοβαρό κινηματογράφο κι όχι για τσόντες, με τις κλασικές τύπισσες που τη βρίσκουν με πλαστική τεχνική υποστήριξη μέχρι να έρθει ο πουτσαράς που θα τις τακτοποιήσει. Το πορνό αυτό απευθύνεται στις φαντασιώσεις straight αντρών και δε χρειάζεται καν σενάριο.

Υπάρχουν όμως και δουλειές ώστε να αναρωτιέσαι ,τι πίνουν και δε μας δίνουν. Είδα για παράδειγμα  το“Anatomy of a love seen. Επηρεασμένη από το ότι η Marina Rice Bader είχε γυρίσει με τη Νικόλ Κοντ το Elena Undone και το Perfect ending , περίμενα κάτι καλό . Με πλούσια διαφήμιση ,θετικές κριτικές και προώθηση στα λεσβιακά περιοδικά  , έλεγα , οκ ας δούμε τι καινούργιο έχει να μας πει . 

Λοιπόν , δε μιλάμε για απλό φασόλι αλλά για πατάτα ολκής! Ρε κορίτσια , αμάν!Τι βασανιστήριο ήταν αυτό; Ξέρετε τι έκαναν οι κυρίες; Έβαλαν 70 χιλιάδες δολάρια ,3 ηθοποιούς γνωστές στην κολλητή τους , η σκηνοθέτης-σεναριογράφος-παραγωγός Marina Bader  έπαιζε και η ίδια υποδυόμενη την…σκηνοθέτη και όλα γυρισμένα σε ένα δωμάτιο με μηδενικό σκηνικό. Γυρίστηκε σε 5 μέρες με σενάριο 15 σελίδων. Τα λέει η ίδια η σκηνοθέτης σε συνέντευξη αυτά…

Επί 80 λεπτά αναρωτιόμουν που θέλει να καταλήξει. Πουθενά δεν κατέληξε. Μα γιατί τη γύρισε , μονολογούσα.  Γιατί τέτοιο ξεφτιλίκι; Απλούστατο ! Για τον ίδιο λόγο που γύριζαν τις cult βιντεοσαβούρες στην Ελλάδα του ’80.  Follow the money..

Μα  έβγαλε αυτή η πατάτα λεφτά; Αν έβγαλε λέει; Εκατομμύρια!  Η συνταγή απλή.  Παίρνουν μια γνωστή λεσβία, γυρίζουν ένα trailer που προβάλλεται σε lesbian sites και περιοδικά και μετά –επειδή  ξέρουν πως η πατάτα ή ό,τι λαχανικό προτιμάτε ,δε στέκεται ούτε δυο μέρες σε αίθουσα- φτιάχνουν μια ιστοσελίδα και κάνουν ψηφιακές ενοικιάσεις και πωλήσεις με 5 έως 19 δολάρια διεθνώς. Από το καλοκαίρι το εν λόγω σκουπίδι ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια σε εισπράξεις…

-Καλέ , επειδή έχω ανάγκη για ρευστό τελευταία, μήπως να μαζευτούμε μια παρέα να γυρίσουμε ένα Greek lesbian movie ;  Γράφω και σενάριο άμα θέλετε. Τι λέτε για science fiction lesbian story;  Α, δε χρειάζονται λεφτά. Υπάρχει τρόπος : Γυρίζουμε το trailer και αναζητούμε μέσω ιστοσελίδας χορηγούς . 
Ναι … το κάνουν κι αυτό! Εκμεταλλεύονται τη ζήτηση για lesbian ταινίες και ζητούν από το κοινό τους να προπληρώσει το κόστος παραγωγής με δωρεές. Κι έτσι ανέξοδα , έχοντας πάρει τα λεφτά τους εκ των προτέρων , γυρίζουν ό,τι πατάτα ή  κούφια κολοκύθα τους καπνίσει μετά από κανα χρόνο... 
Να πω «Ξυπνήστε κορίτσια» ή «Ζήτω ο καπιταλισμός»,για να  κλείσω το θέμα; 
(Μα δεν είναι προφανές πως οι τελευταίες 2 παράγραφοι είναι σαρκαστικές και σκωπτικού περιεχομένου; Για όνομα της οσίας Λεσβίας...)

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Τι θεόπνευστη και θεάρεστη ιδεα!το τερπνόν μετα του ωφελίμου...
Φαντάζομαι θα υπάρχουν αρκετές ενδιαφερόμενες που θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε ένα τέτοιο καλλιτεχνικό εργο!
Θα πραγματοποιηθεί κάποιος διαγωνισμός ώστε να γίνει επιλογή των πιο κατάλληλων για τους ρόλους??;)

Unknown είπε...

giouli gianakailoipa,

Όχι, καλέ τι διαγωνισμό και αηδίες; Σιγά μην ζητήσουμε και θητεία στο Εθνικό Θέατρο.
Μια παρέα θα μαζευτούμε εκεί χάμω , θα πάρουμε σουβλάκια , δυο κάμερες και θα αυτοσχεδιάσουμε! :)
Η μία θα παίζει την Sapfo (έτσι θα ονομάζεται η εξωγήινη λεσβία που θα έχει έρθει από το μέλλον στην Ελλάδα)η άλλη την Μαριγούλα , η οποία θα είναι απόγονος της Γογγύλας ,και θα πάθει ένα κοκομπλόκο βλέποντας την εξωγήινη και αρχίζουν κι οι δυο σαν παλιές γνωστές να μιλάνε στην αιολική διάλεκτο τρώγοντας σουβλάκια και μετά...η συνέχεια επί της οθόνης.

Σοβαρά τώρα, αν δεις την ταινία που σχολίασα , θα βεβαιωθείς πως η μαλακία που γράφω εδώ έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. :)

Movie Lover είπε...

Φίλη μου, με εμπνέεις να κάνω μια ανάρτηση με τοπ 100 λεσβιακών ταινιών. Δεν ξέρεις τι αριστουργήματα κυκλοφορούν και ο κόσμος έχει ακουστά μόνο τη σαβούρα.

Unknown είπε...

Movie Lover,
Εξαιρετική ιδέα! Εσύ θα κάνεις το top 100 των καλών λεσβιακών ταινιών όλων των εποχών κι εγώ το top 100 των λαχανικών! χαχα :)
Πάντως , πραγματικά υπάρχουν πολύ καλές ταινίες , αν κοιτάζαμε διαχρονικά τον κινηματογράφο.