Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

122. Λεσβίες μπεστ σέλλερ



-Πώς προμοτάρεις ένα βιβλίο σε μια φυτοζωούσα αγορά, όπου η αναγνωσιμότητα μειώνεται διαρκώς ,εκτός αν το περιεχόμενο απευθύνεται σε αναγνώστριες της παραλίας, που καταναλώνουν παράλληλα με το «σουξέ της Πάολας» και το νέο εύπεπτο έργο της Χρυσηίδας;
Απλούστατον βάζεις έναν τίτλο κράχτη! Ας πούμε «Λεσβία» ...

-Πώς εγγυάται η επιτυχία του νέου σου βιβλίου; Απλούστατον ! Δίνεις 2-3 συνεντεύξεις στις οποίες δηλώνεις πως έχεις δει την Αντέλ κι άλλες λεσβιακές ταινίες, άρα έχεις άποψη για την αορατότητα των λεσβιών και εν γένει για τα πάθη τους. Επιπλέον δηλώνεις πως κι εσύ «είσαι κατά βάθος λεσβία» ,γιατι λατρεύεις τις γυναίκες…

- Παράλληλα φροντίζεις το έργο σου να έχει  , τα βασικά συστατικά που είχαν όλα τα μέτρια, λαϊκά –δηλαδή φτηνά από κάθε άποψη- αναγνώσματα της δεκαετίας του ’50 στην Αμερική και την Ευρώπη: Μία «συνειδητοποιημένη ανδροπρεπή λεσβία» , τη Βιβή , που "μισεί τους άντρες" και μία αθώα κατά περίσταση λεσβία , την Μελίνα, που είχε έναν αυταρχικό και βίαιο πατέρα , υπέστη έναν βιασμό (..αμ πώς αλλιώς θα «επέλεγε» μια «κανονική» γυναίκα να γίνει λεσβία;)και στήνεις ένα λαβ στόρυ με σκηνές που εξάπτουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

-Φυσικά , όπως σε κάθε λαϊκό ανάγνωσμα φροντίζεις να έχεις δώσει και το κατάλληλο τέλος: Η ηρωίδα επιστρέφει στην «κανονικότητα» κι ο έρωτας των δύο γυναικών τελειώνει, γιατί έτσι πρέπει , διάολε.

Δεν ξέρω πού να πρωτοβάλω εισαγωγικά… Διάβασα όλες τις συνεντεύξεις του συγγραφέα. Αναρωτιέμαι :  Έχοντας διαβάσει ουκ ολίγα βιβλία από την παγκόσμια λογοτεχνία, που πραγματεύονται ερωτικές σχέσεις, γενικά τις ερωτικές σχέσεις κι όχι τις ομοφυλοφιλικές…Ποιος συγγραφέας ανα τον κόσμο θα έδινε τέτοιον τίτλο στο βιβλίο του;  Θα τον παραδεχόμουν αν απλά το ονόμαζε «Μελίνα», όπως «Λούλα». Κι ας έγραφε ό,τι ήθελε.

Η γνώμη μου: Ο Ραπτόπουλος με το βιβλίο του «Λεσβία» ,  θα καταφέρει να καταρρίψει ένα ρεκόρ: Θα ξεπεράσει σε πωλήσεις  τα εκδοτικά φαινόμενα τύπου  Μαντά και Δημουλίδου , στων οποίων το κοινό  ουσιαστικά απευθύνεται και θα αποκτήσει εξίσου φανατικές αναγνώστριες. Προφανώς και αναγνώστες διότι έχει φροντίσει να γράψει έτσι ,ώστε να προσελκύσει και το «κανονικό» αντρικό κοινό.

Η πρότασή μου: Να το διαβάσετε.  Αυτά τα βιβλία πρέπει να τα διαβάζουμε. Για να συνειδητοποιούμε, πώς κατασκευάζονται  στερεότυπα και  κυρίαρχες πολιτικές ιδεολογίες, που αφορούν στα κοινωνικά πρότυπα.

Είμαι σίγουρη ,πως η «Λεσβία» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου είναι  από τα βιβλία που πέρα από τα βιβλιοπωλεία ,δεν θα παραλείψουν και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να διαθέσουν στους καταναλωτές τους σε προσφορές. Φτηνά δηλαδή.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,
ρίξε μια ματιά κι εδώ http://www.amazon.com/Transparent-Trailer/dp/B00OQSQDVC. Μπορεί οι σειρές να είναι σαν καλλιτεχνικό είδος υποδεέστερες ενός βιβλίου ή μιας ταινίας, αλλά αυτή αξίζει μια ευκαιρία. Και οι μουσικές που ντύνουν τα επεισόδια απίστευτες...

Unknown είπε...

Καλημέρα, Beatrice.
Έχω δει κάποια επεισόδια από το transparent. Υπάρχει μεταγλωτισμένη στο διαδίκτυο free online.
Πράγματι έχει ωραία μουσική η σειρά. Βέβαια το όλο κόνσεπτ και γενικά οι σχέσεις που αναπτύσσουν οι ήρωες κι οι ηρωίδες θυμίζουν κωμωδία.
Γενικά δεν μου αρέσουν οι σειρές ,γιατί μετά από κάποια επεισόδια , οι σεναριογράφοι για να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού, προχωρούν σε ανατροπές , που ξεφεύγουν πολύ ακόμη κι από την τηλεοπτική πραγματικότητα.
Έτυχε να γνωρίσω διαφυλικό άτομο. Πίστεψέ με , η ζωή τους δεν είναι καθόλου ροζ. Πάντως σίγουρα όποιος παρακολουθεί τη σειρά μαθαίνει πολλά πράγματα και βρίσκει πολλά κοινά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαφυλικές γυναίκες και οι λεσβίες.
Να είσαι καλά.

xomeritis είπε...

Συγγνώμη, δεν θα το διαβάσω. Έχω εμπιστοσύνη στην ανάλυσή σου.

Πόσο κοντά το εν λόγω δημιούργημα στην αντίληψη που όχι μόνο ανέχεται αλλά χαίρεται μεταμεσονύκτιες προβολές ερωτικών ταινιών που δείχνουν γυναίκες να κάνουν σεξ υπό την προϋπόθεση ότι κάποιος άντρας υπάρχει να ενσωματώσει στο τέλος την πράξη τους στη δική του επιθυμία. Αν ήταν μόνο δύο γυναίκες οι οποίες το ευχαριστήθηκαν δίχως να εμφανιστεί άντρας θα υπήρχε πρόβλημα. Το οποίο θα ήταν τεράστιο στην περίπτωση ζευγαριού αντρών.

coolboy είπε...

Κι εγώ το πήρα, αλλά με πολλές επιφυλάξεις που εσύ μου τις επιβεβαιώνεις...Πρώτον δεν μου άρεσε ο τίτλος, παραείναι...και μετά δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στο τι θα μπορούσε να γράψει με αυτό τον τίτλο ο εν λόγω συγγραφέας... (για να μην πω ο κάθε άντρας συγγραφέας και φανεί κάπως :))
Θα το διαβάσω πάντως από περιέργεια...

Unknown είπε...

Κύριε Ξωμερίτη,
έκανες σωστή επισήμανση.Τέτοιο έργο είναι και οι δηλώσεις του συγγραφέα συνάδουν με αυτή την νοοτροπία.Να είσαι καλά. Την καλημέρα μου.

Unknown είπε...

coolboy,
Δεν με ενοχλείτο φύλο του συγγραφέα. Αλίμονο.Ο τίτλος σε συνδυασμό με το τέλος της ιστορίας και τις δηλώσεις του όμως...
Την καλημέρα μου.