Τρίτη 26 Μαΐου 2015

94. Sally Ride , η πρώτη λεσβία αστροναύτης



Το μπλογκ σήμερα τιμά την πρώτη λεσβία αστροναύτη.
Η Sally Ride πέθανε το 2012 από καρκίνο μόλις 61 χρονών. Είχε σπουδές στη φυσική  , εργαζόταν για τη NASA και το 1983 αποτέλεσε το ένα από τα πέντε μέλη του διαστημικού λεωφορείου Challenger. Ήταν η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα.


Η Sally Ride , πρότυπο πολλών γυναικών στην Αμερική, κρατούσε κρυφό τον σεξουαλικό προσανατολισμό της επί δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια ,που άνοιξαν τα στόματα σχετικά με την ζωή των gay,  έχει γραφτεί πως η NASA την εξανάγκασε να παντρευτεί. Ο γάμος της είχε κρατήσει μια 5ετία .


Σίγουρα στη δεκαετία του ’80 η Αμερική δεν ήταν καθόλου ανεκτική σε θέματα σεξουαλικότητας. Πόσο μάλλον σε υπηρεσίες , όπως η NASA.Επιπλέον η υπερδημοσιότητα από τα μέσα ενημέρωσης κάποια στιγμή της προκάλεσε ψυχολογικά προβλήματα και είχε ανάγκη να προστατέψει την ιδιωτική της ζωή. 


Ο σεξουαλικός της προσανατολισμός της Sally Ride έγινε γνωστός μετά το θάνατό της από την Tam O'Shaughnessy, που ήταν η επί 27 χρόνια σύντροφός της καθώς και από την αδερφή της. Η Sally μισούσε τις ταμπέλες και δεν ήθελε να μιλά για την σεξουαλικότητά της δημοσίως, διότι πίστευε πως αυτό θα έβλαπτε τη δημόσια εικόνα της. Όμως όλοι οι φίλοι και η οικογένειά της γνώριζαν…


3 σχόλια:

Elementstv είπε...

Πόσα μυαλά, πόσες ιδιοφυΐες πολεμήθηκαν λόγω της σεξουαλικότητας τους. Καλό είναι να μαθαίνουμε γι' αυτούς και να παίρνουμε δύναμη.

Unknown είπε...

Δεν είχα σκοπό να κάνω αυτό το ποστ αλλά είδα πως η google αφιερώνει σήμερα το doodle της στην Σάλυ Ράιντ κι ενώ όλα τα ειδησεογραφικά sites αναπαράγουν πληροφορίες για τη ζωή της, δεν λένε λέξη για τον σεξουαλικό της προσανατολισμό.
Απίστευτα πολλά άτομα κρύβουν την σεξουαλικότητά τους ακόμη και σήμερα, που έχουν γίνει πολλά βήματα..

Movie Lover είπε...

Λευκός γάμος... Τουλάχιστον ήταν τυχερή και βρήκε το μεγάλο έρωτα παρ' όλα αυτά.