Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

95. το δωδεκάρι στην Κύπρο!



Απλοί πολίτες , οικογένειες με τα παιδιά τους  , ηθοποιοί, τραγουδιστές , δημοσιογράφοι, παίρνουν μέρος στην καμπάνια για την συμμετοχή του κόσμου στο gay pride της Κύπρου. Το σημαντικότερο είναι , πως στα διαφημιστικά σποτάκια της accept φέτος συμμετέχουν και βουλευτίνες, που παροτρύνουν τον κόσμο να είναι εκεί στις 6 Ιουνίου.
Συγκρίνοντας τα σποτάκια του athens pride με αυτά της accept lgbt Cyprus, επικοινωνιακά ,ψηφίζω Κύπρο γκαραντί με 12άρι! 

Έχω ξαναγράψει πως μάλλον έχουμε πολλά να μάθουμε από την Κύπρο.
Θα ήθελα πολύ οι ‘αριστερές’ βουλευτίνες που ψήφισα , ή κάποιοι βουλευτές ανεξαρτήτως χώρου, να λάμβαναν μέρος στο athens pride ή στο pride Θεσσαλονίκης ή σε ένα pride τελοσπάντων. Το pride πρέπει να παράγει και δημόσιο λόγο και σ’ αυτόν οφείλουν να παίρνουν θέση οι πολιτικοί. Κι όχι μόνον. Να λαμβάνουν μέρος σε διασκέψεις , να κάνουν προτάσεις, να υλοποιούν προγράμματα.

Ας αναλογιστούμε. Η Κύπρος είχε χαρακτηρισθεί το 2011 ως η πιο ομοφοβική χώρα της Ευρώπης. Έχει μόλις 56 βουλευτές . Πώς καταφέρνουν δυο βουλευτίνες από κόμματα διαφορετικής ιδεολογίας να ξεπερνούν τα ταμπού μιας μικρής κοινωνίας , και να συμπαρίστανται ενεργά στο Cyprus pride;  



Θα ήταν αφελές να εκλάβουμε την εξέλιξη ως αποτέλεσμα μόνον της δράσης ακτιβιστών κι εκπρόσωπων της κυπριακής lgbt κοινότητας , παρόλο που κάνουν σοβαρή δουλειά. Σε τέτοια θέματα ,τα πάντα προχωρούν ,όταν λαμβάνονται πολιτικές πρωτοβουλίες. Όπως αυτές του υπουργείου Παιδείας Κύπρου , που  από το 2012 κάνει προγράμματα για θέματα ομοφοβίας  και διακρίσεων. Φέτος ξεκίνησε επιμόρφωση εκπαιδευτικών Σε εκδηλώσεις για την αντιμετώπιση της ομοφοβίας, κάνουν παρεμβάσεις πολιτικοί όλων των αποχρώσεων.

Ό,τι γνωρίζω για τη ζωή των gay και λεσβιών στην Κύπρο , είναι από ελάχιστα που διάβασα σε blogs κι ενημερωτικά sites κι ό,τι έχω ακούσει από δυο δικά μας άτομα. Τον Α. ,που έχουμε έναν κοινό φίλο και έχω να τον δω χρόνια την Γ. μια Κυπραία κορούα , που ζήσαμε μια θερινή ‘θύελλα’ προ δεκαετίας.  Περιέγραφαν τη ζωή τους εκεί ,με τρόπο που θύμιζε μικρή κομπλεξική και φοβική επαρχία.
Από τότε , φαίνεται πως έχουν αλλάξει πολλά . Νομίζω, αν δεν σοβαρευτούμε, η μικρή  κομπλεξική και φοβική επαρχία της Ευρώπης θα παραμείνει η Ελλάδα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: