Τρίτη 19 Μαΐου 2015

92. Για τη γειτονιά μας..



Όταν συνεργαστήκαμε πέρσι με τη Λίνα , της είπα πως είναι η πρώτη Αλβανίδα λεσβία που γνωρίζω. Η απάντησή της συνοδεύτηκε από ένα μισοειρωνικό χαμόγελο.
-Νομίζεις…
Η Λίνα κρύβει την εθνική καταγωγή της σε συμφοιτήτριες και παρέες . Κρύβει και τον σεξουαλικό της προσανατολισμό σε ομοεθνείς και γονείς . Αν οι δικοί της μάθουν πως είναι λεσβία , κομμένα τα λεφτά για σπουδές .Να ζεις στην Ελλάδα ,να είσαι γυναίκα , Αλβανίδα και λεσβία! Υπάρχει μεγαλύτερη καταπίεση; Ω, ναι!  Το να ζεις στην Αλβανία…

- Καλά , μας νοιάζει η ζωή των gay και λεσβιών στην Αλβανία;

- Ναι, μας νοιάζει , γιατί δεν διαφέρει απ’ τη «gay ζωή» στη Φλώρινα ή τη Λάρισα! Γιατί τα Τίρανα είναι κοντύτερα από το Δουβλίνο και γιατί εδώ ζουν χιλιάδες Αλβανοί , εκ των οποίων κάποιοι είναι κρυμμένοι gay και λεσβίες. Κατανοητό; Τέλος, δεν ξέρω, αν το παρατηρήσατε,αλλά εμείς εδώ, είμαστε Βαλκάνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πολιτισμικά και κοινωνικά..

Διάβασα την αναδημοσίευση του Erva για το Gay Ride στα Τίρανα. Φέτος, συμμετείχαν πάνω από 300 άτομα . Είναι η ετήσια ποδηλατοδρομία στην παγκόσμια μέρα κατά της ομοφοβίας, που ξεκίνησε το 2012, που πήγαν καμιά 10ριά άτομα. Πέρσι πήγαν γύρω στα 120 άτομα ενώ το 2013 δεν ήταν πάνω από 80 κι οι μισοί, υπάλληλοι ξένων πρεσβειών . Στο βίντεο στιγμές από την προχτεσινή παρέλαση-ποδηλατοδρομία.



Την δουλειά προς τα έξω , κάνουν δυο δραστήριοι ακτιβιστές, η Τζένι Καράι-ψυχολόγος κι ο Κρίστι Πιντέρι-ιστορικός, που συμμετέχουν σε τηλε-εκπομπές, μιλούν με υπουργούς, συνεργάζονται με διεθνείς οργανισμούς . Πέρσι πέτυχαν να φτιαχτεί ένα «καταφύγιο» για νεαρά lgbt άτομα , που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Η ομοφοβία στην Αλβανία δεν είναι φαινόμενο επιθέσεων έξω, από θρησκόληπτους ή εθνικιστές αλβαναράδες. Είναι οικογενειακή υπόθεση. Αδέρφια και γονείς βαράνε όλοι μαζί και ή παντρεύεσαι ή σε πετάνε στο δρόμο. Εσύ έχεις το δημοκρατικό δικαίωμα να διαλέξεις..

Στο φιλμάκι μιλάνε νέα ζευγάρια. Ακούμε πώς ένιωσαν σαν κατάλαβαν ότι είναι ομοφυλόφιλοι,  ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν ,τι προσδοκούν. Δεν διαφέρουν από νέους και νέες της Ελλάδας.



Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν γίνει κάποια ανοίγματα. Τα αιτήματα ακούγονται, υπάρχουν φιλικά μαγαζιά και πολλά ζευγάρια συζούν. Κάποιοι καθηγητές (η Αλβανία έχει και ιδιωτικά πανεπιστήμια ) κάνουν διαλέξεις περί σεξουαλικότητας. Οι gay και λεσβίες της Αλβανίας γνωρίζονται μέσω ίντερνετ, λατρεύουν τη Γιουροβίζιον και θεωρούν τη Θεσσαλονίκη , Σκιάθο και Μύκονο τοπ προορισμούς διακοπών.

Οι λεσβίες οργανώθηκαν πρώτες στην Αλβανία από το 2009 . Μέσω facebook πολλές κατάφεραν να συναντηθούν. Ένα ζευγάρι Αμερικανίδων λεσβιών βοήθησε να οργανωθεί lgbt κοινότητα και τώρα γίνονται  πάρτι, ομιλίες ,δράσεις και η ετήσια ποδηλατοδρομία.
Αυτά . Για να μη μιλάμε μόνο για μακρινές χώρες αλλά και ...για τη γειτονιά μας.

2 σχόλια:

xomeritis είπε...

Πριν 4 χρόνια θυμάμαι ομάδα Αλβανών να συμμετέχει στο Pride της Αθήνας, Προχωρούσαν στην πορεία μπροστά μου. Τους μίλησα, κάποιοι είχαν έρθει από Τίρανα, μου είχαν πει. Άλλη πληροφορία δεν θυμάμαι.

Unknown είπε...

Καλησπέρα, κύριε Ξωμερίτη.
Υπάρχουν πολλοί Αλβανοί μετανάστες και παιδιά μεταναστών, gay και λεσβίες που παίρνουν μέρος στα pride . Από ότι μου είπε η «Λίνα» πέρσι (οκ, το όνομα είναι fake) η οποία πηγαίνει στο athens pride από το 2007, όσοι γεννήθηκαν εδώ, απλά δεν λένε πως είναι Αλβανοί αλλά συμμετέχουν σε πολλές εκδηλώσεις και γενικά κυκλοφορούν ανάμεσά μας τα παιδιά σε πάρτι , μπαράκια κλπ.

Στην ιστοσελίδα στο facebook της αλβανικής lgbt οργάνωσης έχουν αναρτήσει φωτογραφίες από τα athens pride, στα οποία αρκετοί έρχονται από Τίρανα. Νομίζω πως ναι, το 2011 κι εγώ είχα δει έναν τύπο με αλβανική σημαία αλλά και στα τραπεζάκια στην πλατεία είχα δει γυναίκες με μπλουζάκια που έγραφαν Albania pink pride ή κάτι τέτοιο.
Ευχαριστώ για το σχόλιο , να είστε καλά.