Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

89. Αργούν πολύ..




 Για δεκαετίες εργάζονταν στην ίδια υπηρεσία. Μετά τη δουλειά οι δρόμοι χώριζαν. Ζούσαν με γονείς. Βρίσκονταν σε εκδηλώσεις, σε πάρτι, είχαν κοινούς φίλους, έκαναν διακοπές μαζί αλλά χιλιάδες νύχτες, κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν χώρια. Άλλες εποχές. Από τις άπειρες εύθυμες ιστορίες για την ευρηματικότητα , με την οποία κατόρθωναν να ξεμοναχιαστούν τα πρώτα χρόνια, γελάω και μόνη μου με την ατάκα «μάνα, πάω στον επιτάφιο» και την απάντηση «να μπεις από κάτω, αγόρι μου».

Ο Λάκης κι ο Μάνος ήταν το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι , που γνώρισα πριν χρόνια. Απέχουμε δεκαετίες αλλά στο μυαλό και στο κέφι είναι έφηβοι. Μιλούσαν τότε για το «κτήμα» .Το σημερινό τους σπίτι.  Ακούγονταν σαν δυο αγαπημένοι φίλοι. Η περίπτωσή τους ράγιζε τα στερεότυπά μου για τα gay ζευγάρια. Δεν είχαν «ανοιχτή» σχέση , δεν χαλβάδιαζαν μαζί τα περαστικά τεκνά και δεν φαίνονταν να αποδέχονται ερωτικές «αταξίες» .Έδειχναν μονογαμικοί. Κι έτσι παραμένουν.

Το σπίτι τους σε ένα χωριό της βόρειας Ελλάδας, είναι πανέμορφο. Λουσμένο στα λουλούδια , τα οπωροφόρα και τα κηπευτικά , πνιγμένο στα βιβλία και τους πίνακες. Έχουν μια απίστευτη συλλογή βινυλίου και πολλές φωτογραφίες από μέρη που έχουν επισκεφτεί. Έχουν και ένα σκυλάκι για παρέα.

Το σπίτι τυπικά ανήκει στον Λάκη. Δικό του το οικόπεδο, στο όνομά του βγήκε η άδεια οικοδομής. Αλλά, όλα τα έκαναν από κοινού. Ο Μάνος πούλησε ένα δυάρι και τα επένδυσε όλα στο σπίτι . Για να φτιάξουν και γκαράζ , χώρο για φιλοξενούμενους,  σοφίτα,  συστήματα άρδευσης κλπ, κλπ. Έχουν κοινό λογαριασμό και τα Σάββατα πηγαίνουν με μια λίστα στην αγορά, για να κάνουν τα ψώνια της εβδομάδας. Και το καλοκαίρι φιλοξενούν φίλους από μακριά.

Ο Λάκης κι ο Μάνος επισήμως δεν υπάρχουν ως ζευγάρι . Δεν είχαν το δικαίωμα ,όταν έφτιαχναν το σπίτι να πάρουν δάνειο . Κάνουν χωριστά φορολογική δήλωση. Σαράντα πέντε χρόνια αόρατοι… Μία ζωή σχεδόν. Κι όταν ένας από τους δυο φύγει από τη ζωή , ο άλλος πάλι αόρατος θα είναι. Δεν θα έχει λόγο ούτε για την τελευταία φροντίδα του συντρόφου του. Θα έχουν λόγο κάτι ανίψια, που θα σπεύσουν να κληρονομήσουν.

Δεν ξέρω, πόσους Μάνους και Λάκηδες έχουν υπόψη τους, όσοι νομοθετούν. Δεν ξέρω, πόσα ομόφυλα ζευγάρια συμβιώνουν στη χώρα. Για άλλες χώρες υπάρχουν στοιχεία . Ξέρω πως είναι καιρός να πάψει η διάκριση. Και φυσικά το σύμφωνο που ετοιμάζεται, όσο καλό κι αν το φτιάξουν, πάλι η διάκριση θα ισχύει.
Αλλά ας γίνει μια αρχή, γιατί αργούν πολύ.

5 σχόλια:

gay super hero είπε...

Εξαιρετικό κείμενο. Σε ευχαριστούμε!

Unknown είπε...

Να είσαι καλά :)

Elementstv είπε...

Όντως εξαιρετικό και συγκινητικό. Εμένα πάλι και το σύμφωνο συμβίωσης καλό μου φαίνεται, τουλάχιστον για αρχή. Να είναι οχυρωμένα νομικά τα ζευγάρια και όχι να έρχονται συγγενείς μετά το θάνατο και να αρπάζουν την περιουσία. Συγγενείς που πούστη μπορεί να τον ανέβαζαν και πούστη να τον κατέβαζαν.

Unknown είπε...

Κάπως έτσι το βλέπω κι εγώ το σύμφωνο, element, αλλά για αρχή μόνο.Το θέμα είναι να κατοχυρωθεί ο γάμος.

Movie Lover είπε...

Άκουσα ότι πέρασε το σύμφωνο συμβίωσης στην Κύπρο. Σε λίγο θα περάσει και στο Αφγανιστάν κι εμείς θα κοιτάμε. Καθόλου αστείο, το ξέρω.