Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

88. μαθήματα από την Κύπρο



Στις συνεντεύξεις που δόθηκαν χτες ,ερωτάται  ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου για το σύμφωνο συμβίωσης. Τα συμπεράσματα , που βγαίνουν, είναι πολύ καλά. 
Και οι δυο συνεντεύξεις δόθηκαν χτες στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Δεν κολλάμε τώρα στην τοποθέτηση για την υιοθεσία. Αυτό και σε άλλες χώρες συζητείται. Το βασικό είναι πως δεν πρόκειται να ξεσηκώσει τον κόσμο εναντίον του συμφώνου. Μιλάει για ουδέτερη στάση της εκκλησίας, για δημοκρατία και για ελεύθερη βούληση των πολιτών. 


Σημειώνω κάποιες προτάσεις του:
-«Δεν μπορούμε να τους συγχαρούμε γι αυτό που κάνουν αλλά και δεν πρόκειται να τους καταδικάσουμε και να τους αποκόψουμε από την εκκλησία».
-«Ελεύθεροι άνθρωποι είναι, μπορούν να συμβιώσουν. Αυτά είναι τα αγαθά της δημοκρατίας. Έχουμε δημοκρατία στην Κύπρο, αυτή είναι η απόφασή τους, δεν θα ‘ρθούμε εμείς να τους πούμε , τι θα κάνουν. Η κυβέρνησις κάνει τη δουλειά της».
-«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα δικόν τους. Αυτό επιθυμούν , αυτό να κάνουν.
-«Εμείς δεν πρόκειται να πάμε να κάνουμε διαδήλωση».

Πρόκειται για θετικές δηλώσεις, που αξίζει να ακούσουμε. Στην Κύπρο γράφεται ιστορία με βήματα γοργά. Η κυπριακή ΛΟΑΤ κοινότητα δούλεψε με σοβαρότητα και συνέπεια. Μόλις πέρσι έκαναν το πρώτο τους pride, κατορθώνοντας να πάρουν πολύ straight κόσμο μαζί τους και φέτος εγκρίνεται νομοσχέδιο για σύμφωνο συμβίωσης.

Πρέπει να δούμε  ,πώς δούλεψαν οι  Κύπριοι πολιτικοί και τα ΜΜΕ . Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου τηρεί  στάση διπλωματική ,ουσιαστικά θετική, γιατί προφανώς συζήτησε με την πολιτική ηγεσία. Και οι δημοσιογράφοι κάνουν εξαιρετική δουλειά κρατώντας το θέμα ζεστό εδώ και καιρό κάνοντας σωστές τοποθετήσεις και ερωτήσεις. Κι εμείς εδώ βλέπουμε κάτι καραγκιόζηδες σαν τον Αρναούτογλου…Μήπως να παίρναμε μαθήματα από τους Κύπριους , που υποτίθεται πως είναι πιο συντηρητικοί από μας;

3 σχόλια:

gay super hero είπε...

Συμφωνώ [ως η συζήτηση στην Κύπρο διεξάγεται με μάλλον πιο σοβαρούς όρους σε σχέση με την Ελλάδα. Όπως και στη Μάλτα, έχει παίξει ρόλο και η βρετανική επιρροή στο νησί. Πάντως αυτό το "φέτος ψηφίζεται το σύμφωνο συμβίωσης στην Κύπρο" το ακούμε εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς να έχει συμβεί ακόμα.

Όσο για τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου έχει ενδιαφέρον αν οι απόψεις όντως «εξελίσσονται», γιατί τα προηγούμενα δύο χρόνια δεν φαινόταν και τόσο άνετος:

«Με τη φράση «η εκκλησία θέλει να προλάβει αυτά τα παρατράγουδα», τοποθετήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στην ερώτηση γιατί η εκκλησία είναι κάθετα αντίθεση με την συνομολόγηση του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια»

http://gaynewsingreek.blogspot.gr/2013/03/blog-post_14.html

«Όταν π.χ. θεσπίζεται από κυβερνήσεις όχι μόνον η απλή συμβίωση ετεροφύλων ατόμων αλλά και ο «ομοφυλικός γάμος», θα πρέπει η Εκκλησία ξεκάθαρα να πάρει θέση και να καταδικάσει την ομοφυλοφιλία.»

http://gaynewsingreek.blogspot.gr/2014/03/blog-post_4652.html

Unknown είπε...


Έχεις δίκιο για τις απόψεις που εξέφραζε παλιά ο Αρχιεπίσκοπος. Γι' αυτό εξεπλάγην από τη στάση του και στις δύο προχθεσινές συνεντεύξεις. Αυτή ακριβώς η στάση με κάνει να "ψυχανεμίζομαι" πως αυτή τη φορά δεν θα μείνει στα λόγια η ψήφιση του συμφώνου.

gay super hero είπε...

Πάντως σύμφωνα με την Ilga-Europe, Μέχρι τώρα η πρόοδος στην Κύπρο είναι μόνο στα λόγια.

Στη φετινή της έκθεση για τα ΛΟΑΔ δικαιώματα η Ελλάδα ανεβαίνει στο 39% από 31% πέρσι (προφανώς έπαιξε ρόλο η ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου) ενώ η Κύπρος πέφτει από το 20% στο 18%...

https://pbs.twimg.com/media/CEtzC5zW0AAHLbU.png:large