Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

62.λεσβίες και gay της TV



Διάβαζα στο antivirus την απάντηση της Σμαράγδας Καρύδη στην ερώτηση «αν θα έπαιζε το ρόλο λεσβίας». Η ηθοποιός δήλωσε πως δεν θα είχε πρόβλημα να παίξει έναν φυσιολογικό άνθρωπο αρκεί ο ρόλος να μην είναι μια καρικατούρα αναπαράγοντας στερεότυπα.

Πριν λίγες μέρες χάρη σε ανάρτηση του Erva στο απέναντι πεζοδρόμιο είδα το 4ο  επεισόδιο της νέας σειράς του Καπουτζίδη , στo οποίο υποδυόταν έναν gay . Το  συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελούσε  δριμύ κατηγορώ στην  υιοθέτηση άστοχων στερεοτύπων . Ότι δηλαδή 'οι gay νοιάζονται μόνο για ρούχα , γκομενιλίκια και δεν έχουν άλλα προβλήματα'. (κι επιτέλους δεν είναι κουλό να λέγεται πως δεν έχουμε προβλήματα ,επειδή δεν έχουμε παιδιά και παράλληλα να μας στερούν το δικαίωμα της τεκνοθεσίας;)

Δυο νέοι ,δημοφιλείς άνθρωποι λοιπόν υιοθετούν το αυτονόητο. Στις ελληνικές σειρές όμως δεν είναι αυτονόητο να υπάρχουν σοβαροί lesbian και gay χαρακτήρες . Θεωρούν τα κανάλια πως αυτοί οι χαρακτήρες δεν θα πουλήσουν; Πως είναι ξένοι με τα ελληνικά πρότυπα; Πως θα δημιουργηθούν αντιδράσεις; Πιθανόν όλα αυτά.

Πιθανόν να θεωρούν οι τηλεορασάνθρωποι  πως το να βάλουν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές  κι ένα  lesbian ή gay ζευγάρι , αυτό θα σημαίνει σεξ όλη την ώρα και θα επεμβαίνει το ΕΣΡ. Δεν είναι όμως όλες οι σειρές Queer as Folk ή  L word. Δεν τους πέρασε από το νου πως ένα ομόφυλο τηλεοπτικό ζευγάρι έχει τα προβλήματά του , τα παιδιά του , τις ανησυχίες του;
              

Στην Αμερική παίζεται η σειρά «The Fosters». Το πρόγραμμα είναι τοποθετημένο στο family zone του abc.  Απευθύνεται  δηλαδή σε οικογένειες , προβάλλεται σε ώρες υψηλής τηλεθέασης και δεν έχει σεξ . Κάποιοι συντηρητικοί που αντέδρασαν αρχικά, σταμάτησαν γιατί το κοινό αγκάλιασε τη σειρά, μιας και υιοθετεί  βασικές αξίες της οικογένειας :αγάπη, αποδοχή, ενδιαφέρον, μοίρασμα.

Οι πρωταγωνίστριες είναι η Stef που είναι αστυνομικίνα και η  Lena που είναι διευθύντρια σχολείου. Αρχικά υπάρχει ένα βιολογικό παιδί και μετά υιοθετούν κι άλλα . Στη δεύτερη σαιζόν ενώθηκαν με γάμο. Στα επεισόδια προβάλλονται όλα όσα αντιμετωπίζει κάθε οικογένεια : η εφηβεία, τα οικονομικά , τα επαγγελματικά προβλήματα κλπ. Η σειρά έχει πάρει πολλά βραβεία και επαινείται από κριτικούς.

Σύσταση : Αφού δεν έχετε ιδέες για παραγωγή ανάλογων σειρών , αντιγράψτε κύριοι της τηλεόρασης! Έτσι κι αλλιώς οι μισές σειρές που προβάλλετε εδώ και δεκαετίες είναι αντιγραφές ξένων . Θεωρείτε πιο σύμφωνο με τα ελληνικά πρότυπα τον Σουλεϊμάν με τις δυο γυναίκες;  Αντιγράψτε λοιπόν μπας κι ανοίξουν τα μυαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: