Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

41. Ζητούνται καθηγητές λεσβιολογίας και gayολογίας


Σχολική σύμβουλος στην Ικαρία απαγόρευσε σε καθηγήτρια να κάνει με 16χρονους μαθητές πρότζεκτ για τη σεξουαλική αγωγή εφήβων λέγοντας πως «Δεν μπορούμε να μιλάμε στα παιδιά για αυτά τα πράγματα» και πως «δεν είμαστε ειδικοί».

Πιθανολογώ πως η συγκεκριμένη σύμβουλος, όπως εκατοντάδες συνάδελφοί της, εγκρίνει να διδάσκεται η ιστορία από γαλλικούδες , η πληροφορική από μαθηματικούς και η βιολογία από φυσικούς. Με τη λογική της ποτέ δε θα διδαχθεί η σεξουαλική αγωγή σε ελληνικά σχολεία , γιατί αφενός δεν υπάρχει  ειδικότητα σεξολόγου στην εκπαίδευση αφετέρου , πόσοι  με άλλη ειδικότητα έχουν μάστερ στον τομέα αυτό;

Αν δει κανείς τους άξονες του πρότζεκτ, διαπιστώνει πως αφορά σε στοιχειώδη που διδάσκονται σε άλλες χώρες υποχρεωτικά στο μάθημα  σεξουαλικής αγωγής από το νηπιαγωγείο. Δηλαδή : ανατομία, αναπαραγωγικό σύστημα, υγιεινή ,  πρόληψη ,ΑIDS, αντισύλληψη, εγκυμοσύνη ,τοκετός .

Δεν θέλω να Σκέφτομαι , τι θα γινόταν αν μια καθηγήτρια  στην ελλαδάρα των προγονόπληκτων ημιμαθών ,σκεφτόταν να διδάξει  πρότζεκτ για τα στερεότυπα σχετικά με τις λεσβίες και τους ομοφυλόφιλους άντρες.

Όπως γίνεται στην Αμερική εδώ και χρόνια . Όχι ότι κι από εκεί λείπουν ψεκασμένοι ,που ισχυρίζονται πως «τα σχολεία θα κάνουν τα παιδιά gay». Αλλά τουλάχιστον οι  παιδαγωγικοί υπεύθυνοι  και η πολιτεία , παλεύουν . Με πρώτο τον  Ομπάμα που σε διάγγελμά του μίλησε για το παράδειγμα του Stonewall λέγοντας πως «πρέπει να μιλούμε για ανοχή , δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια» και ανακήρυξε τον  περασμένο Ιούνιο ως μήνα Υπερηφάνειας  λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, και τρανσέξουαλ ατόμων.

Στα βίντεο φαίνεται πώς προσεγγίζουν από το 1996 οι Αμερικανοί εκπαιδευτικοί με διάλογο και τεχνικές ενσυναίσθησης την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας. Διδάσκουν σε παιδιά ηλικίας  δημοτικού και γυμνασίου πώς παρουσιάζονται οι gay σαν καρικατούρες στις ταινίες και πώς εκφράζονται για τους ομοφυλόφιλους οι θρησκόληπτοι. Δείχνει επίσης εκθέσεις φωτογραφιών που γίνονται σε δημόσια σχολεία  απεικονίζοντας οικογένειες  ομόφυλων ζευγαριών με θέμα «love makes a family».

Στο 3ο μέρος φαίνεται πως μέσα στη σχολική τάξη έχουν κληθεί να μιλήσουν μια λεσβία και ένας gay και  τα παιδιά  θέτουν ερωτήσεις.  Φαίνεται επίσης πως από το 1999 σε  δημοτικά σχολεία γιορτάζεται η «gay and lesbian pride day» . Βλέπουμε  τέλος πώς προσεγγίζονται οι γονείς.

Να υποθέσω πως αν ήθελε κάποια καθηγήτρια να κάνει ανάλογο προτζεκτ στην περιοχή της κυρίας σχολικής συμβούλου θα έπρεπε να έχει ειδικότητα λεσβιολογίας ή gayολογίας; Ή ισχύει απλώς το .. «Δεν μπορούμε να μιλάμε στα παιδιά για αυτά τα πράγματα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: