Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

39.Το μισό βήμα της λεσβίας



Κάρολ



«Κάρολ, μια ασυνήθιστη ιστορία αγάπης».Ήταν το πρώτο λεσβιακό μυθιστόρημα που διάβασα. Ίσαμε πέντε φορές σε ένα μήνα… « Σ' αγαπώ, ήθελε να της πει πάλι η Τερέζα, κι έπειτα οι λέξεις έσβησαν από την τρεμουλιαστή και τρομακτική ηδονή, που απλωνόταν σε κύματα από τα χείλη της Κάρολ στο λαιμό της, στους ώμους της, και κατέλαβε ξαφνικά όλο της το κορμί».


Είχα σταθεί στη βιτρίνα  κοιτάζοντας δεξιά-αριστερά σαν κλέφτρα. Χύθηκα  σαν εισβολέας στο μικρό βιβλιοπωλείο . Άρπαξα τη λεία μου απ’ το ράφι αμίλητη , έδωσα το ακριβές αντίτιμο στο ταμείο κι έφυγα  λες κι ήμουν φυγάς. Η έκδοση εκείνη εδώ και πολλά χρόνια έχει εξαντληθεί. Όπως κι οι ενοχές μου για τις ερωτικές μου επιθυμίες.
 

Όπως οι περισσότερες λεσβίες , πιθανολογώ, έχω διαβάσει κι έχω δει αν όχι όλα , τα περισσότερα , ποιήματα ,μυθιστορήματα, τηλεοπτικές σειρές και φιλμς γυναικείου ομοερωτικού περιεχομένου. Την τελευταία δεκαετία έχω δει καμιά εξηνταριά ταινίες λεσβιακού ενδιαφέροντος .Πάντα όμως έτρεφα μια ανομολόγητη επιθυμία να γυριστεί σε ταινία η «Κάρολ» .

Μπροστά σε έργα της Σάρα Γουώτερς, της Τζάνετ Γουίντερσον και άλλων σύγχρονων λεσβιών συγγραφέων, η «Κάρολ» της Πατρίτσια  Χάισμιθ είναι σα να συγκρίνεις  τις επιτηδευμένες φόρμες της κλασικής γλυπτικής  με την αρχαϊκή κόρη. Εκείνα τα χέρια που παλεύουν  να ξεκολλήσουν απ’ το κορμί, εκείνο το αινιγματικό χαμόγελο…Εκείνο το φοβισμένο, μισό βήμα, που όλο πάει  να γίνει.Το μισό βήμα της λεσβίας.

Σκέψεις ενοχικές, υπονοούμενα , βεβιασμένα ερωτικά μισόλογα , σύγχυση αισθημάτων,  εσωτερικές διαμάχες με τα αυστηρά πρότυπα  και τις προκαταλήψεις του κυρίαρχου ετεροσεξισμού…το ερωτικό γεγονός, που αφήνεται να προσληφθεί από τον αναγνώστη μέσα από δυο τρεις σκόρπιες λέξεις της επόμενης σελίδας.

Κι όμως ! Ήταν το πρώτο στόρυ, που το κορίτσι παίρνει το κορίτσι και φεύγουν μαζί! Κι εκδόθηκε το 1952. Γι’ αυτό ψιλοθάφτηκε από κριτικούς της εποχής. Το κοινό είχε συγκλονιστεί! «Η παντρεμένη  να αφήνει τον άντρα της και να πάει με νεότερή της να ζήσουν μαζί τον έρωτά τους; Σόδομα και Γόμορρα!» Κάτι σαν Ελλάδα του 2014 , ας πούμε.  
Χάρηκα, διαβάζοντας πως η  Cate Blanchett θα είναι η πρωταγωνίστρια του φιλμ, που αναμένεται να βγει στις αίθουσες σε λίγους μήνες. Όχι ,γιατί ήταν το πρώτο λεσβιακό στόρυ , που διάβασα. Αλλά γιατί είναι εξαιρετικά ευοίωνο, που μια μεγάλη ηθοποιός βραβευμένη με Όσκαρ, παίζει σε λεσβιακό ειδύλλιο με happy end , απευθυνόμενο στο ευρύ κινηματογραφικό κοινό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: