Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

123. Αγάπη και φροντίδα..



Μια φίλη μού έστειλε το λινκ με το παρακάτω βιντεάκι. Απίστευτοι οι γείτονες! Μιλώ για τις οργανώσεις των Αλβανών ομοφυλόφιλων , τρανς και λεσβιών , που έφτιαξαν αυτό το υπέροχο τηλεοπτικό σποτ , το οποίο δείχνει ένα ζευγάρι γυναικών με το παιδί τους. Ο τίτλος σημαίνει «Οικογένεια σημαίνει αγάπη και φροντίδα». 
Χαρά στο κουράγιο και τη δύναμή τους. Μιλάμε για μια χώρα  που, όταν ο πατέρας δέρνει και διώχνει από το σπίτι τον γιο , επειδή είναι gay , οι συγγενείς του δίνουν συγχαρητήρια. Του πατέρα, που έδιωξε το παιδί του…
 Έχω ξαναγράψει για τις λεσβίες και τους gay της Αλβανίας. Δυο οργανώσεις έχουν όλες κι όλες , ο κόσμος που συμμετέχει είναι λίγος , οι απειλές και η τρομοκρατία βασιλεύουν αλλά οι ακτιβιστές δουλεύουν με πάθος κι έχουν αποτελέσματα. Οι gay , οι λεσβίες και οι διαφυλικοί έχουν πλέον ένα κέντρο ενημέρωσης  κι ένα καταφύγιο φιλοξενίας. Έφτιαξαν κι ένα site με δελτία ενημέρωσης και chat για γνωριμίες.
Παράλληλα έφτιαξαν ένα ντοκυμαντέρ για τη ζωή των lgbt ατόμων στην Αλβανία , που το προβάλλουν σε φοιτητές και μαθητές. Για μια χώρα σαν την Αλβανία αυτά είναι φοβερά βήματα.
Από Αλβανίδα γνωστή έχω ακούσει τρομακτικές ιστορίες για τις λεσβίες , που ζουν στην Αλβανία. Τα νέα κορίτσια κάνουν σχέσεις –κρυφές βέβαια- αλλά μόλις πάνε 24-25 χρονών αναγκάζονται από την οικογένεια να παντρευτούν. Πολλές φεύγουν μετανάστριες για να το αποφύγουν ή –όπως Ελλάδα- κάνουν γάμους αλληλοκάλυψης με gay άντρες. Ανύπαντρη πάνω από 30 δεν βρίσκεις ούτε με το μικροσκόπιο!
Οι κοπέλες στο Ντιρές (Δυρράχιο) , στο Σαράντ (Άγιοι Σαράντα) ή στα Τίρανα, που είναι μεγάλες πόλεις, έχουν τη δυνατότητα να βγουν έξω , να πάνε σε μπαράκια να συναντήσουν άλλες κοπέλες , που γνωρίζονται μέσω facebook. Σε άλλες μικρότερες πόλεις ή σε χωριά η κατάσταση είναι φρικτή και θυμίζει μέση Ανατολή. Προχτές πάντως ,παρόλη τη βροχή η ετήσια ποδηλατοδρομία τους έγινε με κάμποσο κόσμο και χωρίς επεισόδια. 
Ξέρω πως έχω παραμελήσει λίγο το μπλογκ αλλά από την Πασχαλιά κι έπειτα τρέχω και δεν φτάνω. Απολαμβάνω όμως την άνοιξη που με γεμίζει ενέργεια.  Σήμερα γυρίζοντας από τη δουλειά σταμάτησα σε ένα θερμοκήπιο , αγόρασα όσα λουλούδια χωρούσε το αμάξι και το απόγευμα έκανα κηπουρική. Συνολικά 16 γλάστρες! Ρεκόρ αυτό για μένα. Παράδεισος θα γίνει σε λίγες μέρες το μπαλκονάκι μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: