Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

135. "Και βουνό και θάλασσα"Πιάνεις λοιπόν σήμερα 5 τυχαία άτομα. Στη δουλειά ,στην καφετέρια, στην παραλία.
Και ρωτάς σε ανύποπτο χρόνο:
 «Ποιο είναι το πρώτο που σου ‘ρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη Ορλάντο;»


-Ποδοσφαιριστής;  (απολογείται χαζογελώντας,  δεν ξέρει από ποδόσφαιρο)
- Μμμ..δεν ξέρω.  (κοιτά το ταβάνι μπας κι έρθει η επιφοίτηση αλλά δεν…) 
- Τραγούδι από τα 80’s!  (με εμφατική βεβαιότητα και ψάχνει για το ρυθμό)
-Βιρτζίνια Γουλφ. ( Χαλαρά η απάντηση. Αχ , πώς φαίνονται οι σπουδαγμένες.. )
- Πόλη των ΗΠΑ. ( και μετά σιωπή) 

Αυτές ήταν οι απαντήσεις. Λοιπόν μάντεψε ,τι. Κανείς δεν είναι  Gay ή Λεσβία. Είτε σήμερα , έναν μήνα μετά, είτε μετά από έναν χρόνο, το Ορλάντο δεν κάνει κλικ. Δεν τους αφορά. Ναι , έτσι απλά. Τι δεν καταλαβαίνεις; Δεν τους αφορά! Τι κι αν πέθαναν 49 άνθρωποι κι αν τραυματίστηκαν άλλοι τόσοι. Δεν το κοινοποίησαν «οι φίλοι» του facebook. Κι απ’ τα μπλογκς ή τα κανάλια , ελάχιστες γραμμές αφιερώθηκαν .

Ρώτα ύστερα για το Σαρλί .Ξέρουν και λεπτομέρειες. Το Ορλάντο έπαψε να συζητιέται ακόμη και στα αμερικάνικα media μετά από 10 μέρες. Έγιναν κάποια ρεπορτάζ σε εφημερίδες και κανάλια αρχικά αλλά είναι οι εκλογές στη μέση και το θέμα επηρεάζει τα κουκιά. Δεν ξέρουν, αν συμφέρει να χαρακτηριστεί τρομοκρατία του isis ή πράξη καταπιεσμένου ομοφοβικού . Γι’ αυτό τα έκαναν χαρμάνι, που ικανοποιεί όλους κι ανάθεμα αν βρεθεί  άκρη.

Έτσι έχουν τα πράγματα. Έτσι, για να ξέρεις , πόση βαρύτητα έχουν θέματα που αφορούν στον Λοατ κόσμο. Παρόλη την πρόοδο, που έχει γίνει. Είμαστε παρίας . Και ανάμεσά μας ,υποομάδες, που έχουν να κάνουν με καταγωγή , φύλο, θρησκεία . Οι μειονότητες μες στη μειονότητα.

Σκέφτομαι, αλήθεια , πόσο θυμό κι εσωτερική σύγκρουση κρύβει το μυαλό αυτών των ανθρώπων γύρω μας. Πότε θα καταλάβουμε πως η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα δεν είναι προσωπικό θέμα; Πως είναι κατεξοχήν πολιτικό; Μιλάμε για πολυπολιτισμικότητα , αποδοχή διαφορετικότητας, αλλά όταν δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες , ίσα δικαιώματα, εκπαίδευση , σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και πολιτικές ενσωμάτωσης , γεννιέται  θυμός. Μίσος. Βία.

 -«Αλήθεια, υπάρχουν τσιγγάνες λεσβίες;» Το ερώτημα που έγραψα πριν λίγο καιρό δεν ήταν τυχαίο. Και γυναίκα και Τσιγγάνα και λεσβία… Θυμάμαι τη φράση από την ταινία του Κούτρα: «Και Αλβανός και πούστης- και βουνό και θάλασσα».
-Αλήθεια , πόσες δουλειές πήρε ως ηθοποιός η Μίνα Ορφανού , μετά το α’ βραβείο γυναικείου ρόλου ;

Υγ : Δοκίμασε  ύστερα απ’ τις απαντήσεις να πεις, τι έγινε στο Ορλάντο και δες τα ειρωνικά βλέμματα ή τις αντιδράσεις: « Εδώ πεθαίνουν χιλιάδες παιδάκια κάθε μέρα από πείνα»…Έτσι , για να ξέρεις , πού βρισκόμαστε ,τι στόχο πρέπει να έχουν τα  prides  και διάφορες δράσεις και τι προβάλλεται  στην τελική.

2 σχόλια:

gay super hero είπε...

"Το Ορλάντο έπαψε να συζητιέται ακόμη και στα αμερικάνικα media μετά από 10 μέρες. Έγιναν κάποια ρεπορτάζ σε εφημερίδες και κανάλια αρχικά αλλά είναι οι εκλογές στη μέση και το θέμα επηρεάζει τα κουκιά. Δεν ξέρουν αν συμφέρει να χαρακτηριστεί τρομοκρατία του isis ή πράξη καταπιεσμένου ομοφοβικού."

Πολύ σωστά. Ουσιαστικά τα αμερικάνικα μέσα προσπάθησαν να γυρίσουν τη συζήτηση στο ζήτημα της οπλοκατοχής που δεν προκαλεί επικίνδυνες διχογνωμίες και κλυδωνισμούς εντός του προοδευτικού στρατοπέδου, αλλά σύντομα το βαρέθηκαν κι αυτό...

les an είπε...

Πράγματι στις περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, στην οπλοκατοχή εστίασαν. Οι εφημερίδες όμως είχαν καλά ρεπορτάζ και αναλύσεις σχετικά με τις μαζικές επιθέσεις εναντίον Gay και λεσβιακών μαγαζιών.
Φυσικά , όποιοι μιλούν για κατάργηση της οπλοκατοχής κοροϊδεύουν τον κόσμο και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι πολιτικοί. Η οπλοκατοχή αναφέρεται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ ως "δικαίωμα που δεν παραβιάζεται". Το πολύ να βάλουν περιορισμούς. Τους οποίους δέχεται κι ο Τραμπ :)