Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

24.Σύγχρονος ελληνικός μεσαίωνας-μέρος πρώτο


Όταν στην Ευρώπη αναπτύσσονταν (14ο- 18ο αι.) η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός, που προήγαγαν τον ορθολογισμό , την επιστημονική πρόοδο και τα δικαιώματα του Ανθρώπου , στην περιοχή μας κυριαρχούσε ο πρώτος ελληνικός Μεσαίωνας, που ονομάζουμε Βυζαντινή και οθωμανική αυτοκρατορία. Ο λαός ζούσε στο φόβο και την αμάθεια , η εξουσία μοιραζόταν ανάμεσα σε εκκλησία και χριστιανούς (αργότερα μωαμεθανούς) μονάρχες και η εκπαίδευση παρέχονταν κυρίως από εκκλησιαστικά ιδρύματα με σκοπό τη συντήρηση των παραπάνω εξουσιών. 

Στον 21ο αιώνα στη χώρα μας αναβιώνει ο σύγχρονος ελληνικός μεσαίωνας, που έχει πολλά στοιχεία ομοιότητας με τον πρώτο μεσαίωνα. Οι ηγέτες υποβαθμίζουν την εκπαίδευση , χρησιμοποιούν  βία, ψέματα και τρομοκρατία μέσω των ΜΜΕ ,για να καταστήσουν τους πολίτες πειθήνιους και παθητικούς  και η εκκλησία εμπλέκεται σε κοινωνικά και πολιτικά  δρώμενα χωρίς να έχει θεσμική και λαϊκή εξουσιοδότηση.

Διάβαζα τις επιστολές των μητροπολιτών προς τον Σαμαρά για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Δε θα σταθώ στις βρισιές τους απέναντι στα ΛΟΑΤ άτομα. Ούτε θα αξιοποιήσω το επιχείρημα πως οι άνθρωποι που επικαλούνται το λόγο του Θεού θα έπρεπε να εστιάζουν στην αγάπη , στην κατανόηση κλπ κλπ. Η αγραμματοσύνη τους ,μου έκανε εντύπωση ,και το θράσος τους.

Την αγραμματοσύνη των ρασοφόρων , που δεν ξέρουν καν τι σημαίνουν οι λέξεις που ξεστομίζουν , την κατάλαβα από μικρή. Άκουγα π.χ.  παπάδες να μιλούν για  «τον πλούσιο που δε μπορεί να μπει στη βασιλεία των ουρανών, όπως η καμήλα δεν χωρά να περάσει από τη βελόνα» κι αναρωτιόμουν τι σχέση έχει η κάμιλος (τριχιά) με την κάμηλο. Στις πρόσφατες επιστολές υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα αγραμματοσύνης. Γέλασα άσχημα ειδικά με τις ελληνικούρες του δεσπότη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, που αυτοπροσδιορίζεται και ως «πανεπιστημιακός δάσκαλος».

Το θράσος τους από την άλλη είναι ανεκδιήγητο. Ουσιαστικά εκβιάζουν Σαμαρά και βουλευτές με τα ψηφαλάκια γιαγιάδων, αμαθών και εθνικο-φασιστόμουτρων. Και το κάνουν απροκάλυπτα, διότι  γνωρίζουν, πως οι περισσότεροι πολίτες είναι ανιστόρητοι. Αν οι Έλληνες γνώριζαν το ρόλο της εκκλησίας επί τουρκοκρατίας , γερμανικής κατοχής και εμφυλίου δε θα ανέχονταν τους ρασοφόρους πατερούληδες. Αν οι Έλληνες είχαν ουσιαστική δημοκρατική πολιτική αγωγή δεν θα ανέχονταν από  ρασοφόρους δημοσίους υπαλλήλους (που δεν κινδυνεύουν να απολυθούν) να εκβιάζουν βουλευτές με «αφορισμούς».Αναρωτιέμαι ,αν το κάνουν και γιατί γνωρίζουν  πως ο τόπος τούτος δεν έχει πια και πολλούς πνευματικούς ανθρώπους να αντισταθούν στο σκοταδισμό και τη μισσαλοδοξία…

 
(Στο βίντεο κοιτάζω το κοριτσάκι δεξιά πίσω από τον παπά...Βλέπει τους μεγάλους που ακούν σιωπηλοί τον παπά να αποκαλεί τους γονείς και τους Έλληνες  ανόητους , γιατί αγοράζουν το κουκλάκι, που έχει μέσα του το διάβολο και την πορνεία...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: