Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

20. Πώς την θέλετε τη λεσβία σας;

Είναι φανερό, πως οι τηλεοπτικοί λεσβιακοί χαρακτήρες προωθούν ένα ιδεατό «αποδεκτό» πρότυπο . Βλέπε Grays Anatomy, Waterloo Road, Shortland Street, Orange is the New Black , Los Hombres de Paco, Coronation Street κλπ.

Πώς είναι αλήθεια οι λεσβίες στις τηλεσειρές;  Απλούστατα :  femmes! Αν εξαιρέσω μία Heather Peace , που είναι  soft butch και την Kate Moennig, που πρόβαλε το απόλυτο tomboy πρότυπο ως Shane, οι άλλες όλες είναι «Αλίκη Βουγιουκλάκη»! (όχι ως ‘Πίπης’ !) Είναι τυχαίο αυτό; Και γιατί επιλέγεται αυτό το πρότυπο; Μήπως είναι πιο εύπεπτο στα str8 στομάχια; Και πόσο έχει επηρεάσει τις λεσβίες ;

Αυτά τα ερωτήματα είχα μετά από συζήτηση για τις λεσβίες της tv (που ‘πλήθυναν’,όπως ειπώθηκε)  σε παρέα γυναικών ,στην οποία βρισκόταν και κάποια, που αυτοπροσδιορίζεται ως bi. Δώδεκα χρόνια την ξέρω, με γυναίκες μόνο πάει, αλλά είναι bi!  Ξέρει απ’ έξω όλες τις λεσβιακές σειρές κι όλες τις  διάσημες λεσβίες του πλανήτη. Δεν είναι κακό αυτό, μπορείς να την πεις και μορφωμένη. Λεσβία μην την πεις μόνο ! Και μη ρωτήσεις ,αν γνώρισε κάναν άντρα πρόσφατα,  σε πυροβόλησε! Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν bi,  ούτε πως είναι κάτι κακό να είναι κάποια bi , να εξηγούμαι.

Αυτή η ‘bi’ όμως είχε την άποψη πως «το femme στυλ ,που προβάλλει η tv ,είναι πιο ‘γοητευτικό’ και πως αν πρόβαλε και τις ανδροπρεπείς λεσβίες (έτσι τις αποκάλεσε), δεν θα ήταν πολύ ‘ατράκτιβ’ ως εικόνα». Σε αυτές τις τοποθετήσεις συνήθως έχω ένα δίλλημα : « Να βρίσω ή να γελάσω δυνατά;»  Γέλασα. Συζητήσαμε βέβαια αλλά δε βγήκε άκρη, γιατί η κοπέλα είναι στόκος. Πρεσβεύει για παράδειγμα ,πως ,όταν λέω πως είμαι λεσβία, ‘μειώνω’ τον εαυτό μου…

Δεν ξέρω, γιατί κάποιες εκφράζουν απόψεις για την κοινωνικά αποδεκτή εικόνα των λεσβιών. Υποθέτω, δεν έχουν αποδεχτεί τη δική τους ταυτότητα και νιώθουν καλά, όταν βάζουν σε τάξη συμπεριφορές και εικόνες άλλων. Πιθανολογώ ακόμη ,πως έχουν επηρεαστεί από τηλεοπτικά πρότυπα. Για κείνο όμως που είμαι σίγουρη, είναι πως σε τέτοιες δηλώσεις υπολανθάνει ομοφοβία.

Τελικά κάνουμε διακρίσεις μεταξύ μας; Οκ, τα γούστα καθεμιάς είναι σεβαστά , αλλά ,γιατί  να βάζουμε σε καλούπι τις λεσβίες; Για την ομορφιά της διαφορετικότητας, δε μιλάμε; Σε κάποια μπορεί να αρέσει η  τύπισσα με πλούσιο στήθος και μοιραίο ύφος , σε άλλη η τύπισσα με καθόλου στήθος και ‘boyish' ύφος. Αυτό  κάνει τη μία άσχημη και την άλλη όμορφη;  Άσε, που στο σεξ πολλές γυναίκες αλλάζουν.. Βλέπεις λεσβία εντελώς butch να μεταμορφώνεται σε Pillow Princess και λεσβία femme (που ..πιο Lipstick ,πεθαίνεις) να γαμάει τρελά σα ναύτης σε λιμάνι μετά από οχτάμηνο στο πέλαγος!

Αντιγράφω από το μπλογκ femmes.gr ( εξαιρετική δουλειά, κορίτσια!) την τοποθέτηση της Portia De Rossi  : Everyone is their own kind of lesbian. To think there is a certain way to dress or to present yourself in the world, is just one more stereotype, we have to fit into”.
 Αυτή την άποψη δε θα’πρεπε να υιοθετούμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: